De geschiedenis van de luier

Het opvangen van ontlasting van kinderen die nog niet zindelijk zijn is een eeuwenoude geschiedenis. De huidige moderne luiers is bedacht aan het begin van de 1900. Daar begonnen mensen met het gebruik van katoen die door middel van veiligheidsspelden bij elkaar gebonden werden. We zijn tegenwoordig gelukkig veel verder met luiers vergelijken.

Massaproductie

De eerste luiers, katoenen luiers zijn in productie genomen in de Verenigde Staten in het jaar 1887. Hier is de eerste fabriek gebouwd en is de basis gelegd voor de luier zoals wij hem nu kennen. Hier werd ook de Clip uitgevonden welke de katoenen luier bij elkaar houdt zodat hij niet los kan. Tegenwoordig wordt dit met plakstrips of snaps gedaan.

Het woord luier

Het woord luier komt van een patroon van bepaalde geometrische vormen die herhaald zijn. Hiervoor kwam later een katoenen of linnen stof uit met hetzelfde patroon. De eerste luiers zijn dus speciaal gesneden in deze patronen zodat ze zo min mogelijk vocht doorlaten. Daarna werd er vaak een plastieken broek overheen gedaan zodat het niet kon lekken. Gelukkig is dit met de moderne opgelost.
De huidige luiers zijn gemaakt van verschillende materialen. De katoenen luier is gemaakt van hennep bamboe en katoen. De wegwerpluier van Pampers is gemaakt van microfiber en hennep. Er bestaan dan ook verschillende meningen over het gebruik van de verschillende luiers en de daarbij horende milieu invloeden.

Uitgevonden door Sebastian de Ferranti

De luier zoals wij hem kennen, de wegwerpluier is uitgevonden door Valerie Hunter Gordon en zij is de dochter van een uitvinder welke ons een hoop heeft opgeleverd.
Sinds het begin van de wegwerpluiers zijn er veel vernieuwingen aan de luier toegevoegd. Hierbij moet je denken aan elastiek toevoegen, verschillende special absorberende lagen en betere pasvormen. De uitvinding van dit moment is een urine-indicator welke aangeeft als de luier vol is. Voor meer informatie hierover zou je een kijkje kunnen nemen op de website van Pampers.

Overzicht
De geschiedenis van luiers
Artikel naam
De geschiedenis van luiers
Omschrijving
De eerste luiers, katoenen luiers zijn voor het eerst te koop in de Verenigde Staten in het jaar 1887. Wat ging hier allemaal aan vooraf?
Auteur
Publisher Naam
https://www.luiers-aanbieding.net
Publisher Logo